Secrete de Preparare
Postolache Ana Maria!
Unul din deserturile puternic amprentat de tradiţie al românilor este cozonacul. Gospodinele îl pregătesc de regulă la Crăciun şi la Paşti, dar este de nelipsit de pe masa fastuoasă de la botez sau nuntă.
Există zeci de reţete de cozonac din care poţi alege. Cu toate acestea, fiecare gospodină are reţeta ei proprie şi personală după care face cozonacul. În cele mai multe cazuri, reţeta este moştenită de la bunici, din familie.
În casele gospodinelor credincioase, cozonacul are o semnificaţie religioasă. Prepararea lui este pentru ele un moment la fel de profund şi solemn precum este liturghia pentru preot. De aceea, înainte de pregătirea cozonacului, femeile trebuie să se liniştească, să spună o rugăciune şi să frământe aluatul cu pace în suflet. Cozonacul este un desert menit să celebreze Învierea Domnului, de aceea trebuie pregătit cu multă dragoste şi iscusinţă.
Umplutura pentru cozonacul de Paşte are la bază o cremă din miez de nucă şi cacao, rahat sau stafide. Cozonacul trebuie să iasă fraged, rumen şi puternic aromat.
Am ales o reţetă de cozonac făcut ca la mănăstire. Rețetea aparține Maicii Sofronia de la Mănăstirea Agapia.
Ingrediente
- 1 kg de făină
- 30 g de drojdie
- 1/2 l lapte (sau cât cuprinde)
- 20 gălbenuşuri de ou
- 5 albuşuri
- 300 g de zahar
- un pahar şi 3/4 de unt propaspat
- o linguriţă de sare
- 200 g de stafide
- un baton de vanilie
- coajă rasă de la o portocală
- coaja rasă de la o lămâie
- zeama de la o lămâie
- esenţă de rom
- migdale pentru ornat (opţional).
Mod de preparare
se pun 2 pahare de făină în vasul de frământat se fierb 2 pahare de lapte şi se lasă la răcit 5 minute se adaugă laptele în mijlocul făinii, amestecând cu o lingură de lemn în alt vas se dizolvă drojdia în lapte, se pune o lingură de făină, un gălbenuş, şi o jumătate de linguriţă de zahar tos se amestecă bine şi se lasă la loc cald timp de 15 minute pentru a creşte puţin drojdia se adaugă drojdia în vasul de frământat se amestecă bine cu o lingură de lemn se adaugă şi restul de făină se toarnă jumate de pahar de lapte cald se frământă bine şi se lasă la dospit la loc cald în alt vas se freacă zahărul pisat cu gălbenuşurile de ou se adaugă coaja de portocală şi lămâie se adaugă în aluat şi se frământă din nou se adaugă şi esenţele de rom şi vanile se adaugă untul în vas, puţin câte puţin şi se frământă cu mâinile unse de unt topit, timp de un ceas, până se incorporează bine untul se păstrează o jumate de pahar de unt netopit care se adaugă bucăţele în cocă, înainte de albuşuri se bat albuşurile spumă şi se pun în aluat se amestecă şi se acoperă cu un prosop gros pentru încă 2 ore se ung tăvile cu unt topit şi se pune hârtie cerată de copt se unge masa de lucru cu ulei şi se întind foile de cozonac se adaugă stafidele şi se aşează în tăvile pregătite cozonacul crud trebuie să fie până la jumatea tăvilor se acoperă din nou tăvile şi se mai lasă la crescut la urmă se ung cozonacii cu gălbenuş bătut cu zahăr şi migdale tăiate feliuţe când e rumen se poate orna cu migdale tăiate feliuţe se dau tăvile la cuptor la foc mic pentru a creşte, apoi la foc mare cozonacii se lasă o oră la copt când s-au rumenit, se scot cozonacii pe o hârtie se pudrează cu zahăr pudră.